Centifolia

 Vis alle vore roser i gruppen Centifolia  -   Tilbage

Roser med 100 kronblade, som navnet centifolia hentyder til, er allerede blevet beskrevet i den græske oldtid, men moderne forskning har vist, at Rosa centifolia først opstod i Holland under 1500-1600 tallet. Roserne fra de gamle oldtidsskrifter har formentligt været Rosa alba eller Rosa galica.

Rosa centifolia blev vores forfædres store favoritter, hvilket vi kan se af alle de malerier der er udført i perioden, selv på gobeliner og tapeter finder man Centifoliaroser.

De er hårdføre og har en overhængende vækst mellem 1 og 1,5 meter. Blomsterne er fyldte, og med rette berømte for deres dejlige duft. Farverne er i hovedsagen varme nuancer af rosa, men også purpur, lilla, hvide, og røde kulører findes. Blomstringstiden er om sommeren.

Centifoliaroserne er ophav til Mosroserne, og det lader til, at der nemt kunne opstå en sport ( en mutation som naturen selv danner) blandt centifoliaroserne, i hvert tilfælde har vi en anderledes og spændende rose som Cristata (Chapeau de Napoléon), hvis bægerblade er udstyret med udvækster. Disse kan, når blomsten er i knop, ligne den berømte hat som Napoleon bar.

Beskæring foretages kort efter blomstring, ved at fjerne gamle udtjente grene, og inden foråret at skære sidegrenene ind til 3 øjne, samt afkorte den nye etårig vækst med en tredje del. Vinterdækning er ikke nødvendig.

Der ses sjældent sygdom hos Centifoliaroserne, og de er nøjsomme og lette at dyrke