Mosrose

 Vis alle vore roser i gruppen Mosrose  -   Tilbage

Mosroser er roser, der har en mærkelig udvækst på knopper, stængler og i nogen tilfælde også på bladene. Det ligner mos og opstod på en Centifolierose før 1696 ved en forandring af arveanlæggene. Når man berører mosset afgives der en dejlig balsamduft, som kan hænge på fingrene i lang tid. Mosrosebuskene varierer i højde fra 0,6 til 2 meter.

Nogle Mosroser remonterer, dette skyldes sikkert gener fra Rosa chinensis, og man kan i de sorter se den moderne rose krybe sig ind på de gamle roser, hvorved noget af deres rene "uskyld" forsvinder. Ikke desto mindre har de fleste mosroser en skønhed og charme som man ikke finder i en anden rosengruppe. Vidunderlig duft som får en ekstra dimension fra balsamduften i mosset. Farvenuancerne svinger mellem det mørkt røde over rosa til hvidt.

Mosroserne er hårdføre og beskæringen begrænser sig til at holde dem på plads uden, at de mister deres naturlige graciøsitet. De remonterende mosroser kan beskæres som de engelske roser, hvorimod beskæringen af mosroser som blomstre på toårige grene begrænser sig til fjernelse af gamle grene samt en let studsning til at holde rosen i form.

De remonterende sorter fordrer mere gødning end de engangsblomstrende, og bortskæring af afblomstrede blomsterhoveder vil fremme ny blomstring.