Rugosa

 Vis alle vore roser i gruppen Rugosa  -   Tilbage

"Rynket rose", som Rosa rugosa hedder på dansk, er en ualmindelig hårdfør og sund rose. Den er kommet til Europa fra Japan i slutningen af 1700 tallet, og har siden fundet så gode vækst betingelser her, at man i dag ofte kan finde den som vildtvoksende i den danske natur.

Mange forædlere har anvendt Rosa rugosa i arbejdet med at finde nye sorter, og det er virkelig lykkedes over al forventning. Denne form for forædling udføres også i vore dage, og man har fået mange værdifulde roser ved at anvende Rosa rugosa. Blandt disse rugosahybrider kunne bl.a. nævne: Rotes Meer , Schneekoppe, Rokoko, Rosa Zwerg, Monte Rose med flere, som planteskolen Baum i Holsten har haft stor succes med.

I Canada er der også i de senere år gjort forædlingsarbejde med Rosa rugosa for at fremskaffe roser, der kan klare vintertemperaturer ned til - 45 grader celsius. Rosa rugosa er ofte blevet brugt til beplantning langs vores veje. De robuste roser kan til en vis grad tåle vejsaltet, som man er nød til at sprede på de vinterglatte veje.

Det ville bringe en kærkommen fornyelse, hvis vore vejmyndigheder ville prøve sig frem med nogle af de nye og spændende rugosahybrider som man har fremelsket i dag, frem for den sædvanlige vilde Rosa rugosa. De nye hybrider er fuldt ud lige så hårdføre, men har til gengæld smukke fyldte blomster i flere farver.

I haverne kan rugosahybriderne anvendes til hække, på skråninger, til bede på udsatte steder, på fritidsgrunde, i busketter, til bunddække og som solitærbusk. Fuglene vil værdsætte de mange hyben.

En gammel Rosa rugosa kan forynges ved at beskære helt ned til 10 cm. over jorden i det tidlige forår. Således vil den, med lidt gødningstilførsel, blive som en helt ny beplantning. Rosa rugosa er meget hårdfør og behøver ingen vinterdækning.