Stamroser

 Vis alle vore roser i gruppen Stamroser  -   Tilbage

Stamroser er roser, som er okuleret eller podet på en stamme i forskellige højder. At kunne dyrke dem i sin have hører til et højdepunkt inden for havekultur, men også et højdepunkt af nydelse. Rosenblomsterne er i øjenhøjde og duften lige for næsen af en.

Stamroser kan virke arkitektonisk i haverummet, 3 stk. samlet i en lille gruppe i et bed, eller en række langs indkørslen vil altid virke meget iøjnefaldende. De er også særligt anvendelige på terrassen eller altanen i store krukker med underbeplantning af sommerblomster eller stauder.

Alle vore stamroser er okuleret på den hårdføre grundstamme som hedder Rosa canina 'Pfänders'. Dette indebærer at stammen aldrig kan fryse i selv den hårdeste vinter. Derimod kan den rose, som er okuleret på stammen, under en udsat vinter tage skade eller helt dø bort.

For at undgå det kan man flytte de stamroser der måtte være i krukker helt op til huset, samt dække dem af de få udsatte dage og nætter. For de stamroser som er plantet ud i haven, kan man bøje rosen ned til jorden ved at bruge dens rødder som hængsel. Tag først noget jord væk ved roden med en spade på den side man agter at bøje rosen til. Efter nedbøjningen kan man dække den ømtålige del med jord. En anden måde som dog ikke er så sikker, er at pakke okulationsstedet godt ind i væv og granris. I slutningen af marts eller begyndelsen af april skal rosen frigøres og på plads, samt beskæres. Husk at give gødning, så kan en ny sæson begynde.