Roser til fritidsgrund/sommerhus

 Vis alle vore roser i kategorien 'fritidsgrund'  -   Tilbage

Her er samlet nogle stærke og robuste roser som kan klare sig med et minimum af pleje på selv meget dårlig jord. Dog ville de alle kvittere for iblanding af lidt lerjord i plantehullet hvis jorden er en meget let sandjord. Granuleret ler kan købes i sække, hvis man ikke er så heldig at have tilgang til svær jord fra egen have. Ler er vigtigt fordi ler kolloiderne fastholder gødningsjonerne og vand meget bedre en sand. På den måde vil der altid være en rigeligere forsyning til planterne.

Roserne, der er udvalgt til fritidsgrunden, kommer for en stor del fra slægterne Rugosa og Pimpinellifolia. De er særlig velegnede fordi de trives i mager jord. Ofte sætter de rodskud, som kan blive en plage. Dette kan undgås, ved at plante de okulerede hybrider med podestedet over jorden. Normalt skal man plante med podestedet 7 cm. nede i jorden, for at beskytte roserne mod en hård vinter. Det behøver man ikke med disse stærke sorter, da de er fuldt vinterhårdføre.

Når man endelig har fri til at nyde det i sommerhuset, er det ikke så heldig at skulle kæmpe med ukrudt. Derfor foreslår jeg, at bruge en ukrudtsdug at plante i. Er der tale om meget dårlig jord hvor man gerne vil gøre lidt ekstra kan man først foretage jordforbedringen, der hvor man agter at plante. Når man så udlægger ukrudtsdugen, må man da markere med kridt eller andet for at være sikker på at plante, der hvor man har forbedret jorden. Selve udlægningen foregår ved at grave dugen ned i kanten, så den er godt fastgjort. Derefter skærer man, der hvor man vil plante, med en hobbykniv en ridse i dugen stor nok til at spaden frit kan stikkes i bund. Derefter vippes og trækkes i spaden så et smalt hul opstår. Hvis man er 2 til at plante putter hjælperen bare rosens rødder ned, eventuel hældes lidt ler ned før jorden slippes og rosen trykkes fast i jorden. Når plantningen er færdig dækkes dugen med barkflis. Gødning og vand kan nemt gå igennem dugen som består af et tætvævet kunststof, hvorimod ukrudt ikke kan gro op igennem. Er der tale om, man har en stor have eventuelt med skvalderkål, kan fremgangsmåden også anvendes andre steder end på fritidsgrunden.

Billedserie


Udlægning af ukrudtsdug


Stik en rille hvor dugen kan trykkes ned i.


Tryk dugen fast med ikke for skarp spade.


Skær en ridse til at plante i


Stik spaden helt i bund. Vip og skub


Put rosen ned i det smalle hul


Tryk rosen, så den har god jordkontakt


Kom barkflis på dugen


Så græsfrø rundt om bedet, og klip med græsklipper

Ukrudtsdugen kan købes hos os. Den fås i en bredde af 165 cm og kan bestilles i løbende meter under punktet Hjælpemidler på Rosenoversigten.


Vinteren efter plantning


Rosenhaven i blomst sommeren efter