Plantning
   Lysforhold
   Vanding
   Gødning
   Beskæring
   Bladlus

Bladlus er en af naturens små skabninger, som indgår i kredsløbet til gavn for fugle, mariehøns og dens larve samt mange andre insekter. Det var alt sammen meget godt, hvis ikke lusene visse år mangfoldiggør sig så voldsomt, at de virkelig gør skade på roserne.

Det er meget nemt at afhjælpe med en sprøjtning. Hvis man har bestemt sig for det, er en sprøjtning i den anden uge i maj, med forebyggende insekt - og svampemiddel en god idé. Hvis man vil klare sig uden gælder det om at have mange fugle i haven. Det kan man fremme ved at hænge mejsekasser op og sørge for buskads i haven.

Har man kun få roser kan man forsigtigt fjerne lusene ved at gnide dem af med fingrene. I større bede kan man med en hård vandstråle forsøge at spule dem af, eller man kan forsøge at finde nogle mariehøns eller deres larver og sætte dem af på sine roser. Det har jeg selv haft glæde af flere gange.

Nu går verden ikke under, fordi der er lus i roserne. Der vil alligevel komme masser af blomster, og på et eller andet tidspunkt vil de naturlige fjender stoppe angrebet. De vilde rosenarter har levet på jorden i mange millioner af år - længe før der var tænkt på menneskene - og det har de gjort i selskab med bladlusene.

   Svampesygdomme
   Roseflytning