Plantning

Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne ikke bøjer opad.

Selvfølgelig skal jorden være veldrænet, og fri for traktose, så der ikke står vand om vinteren, men ellers er roserne ikke så krævende. Når man har plantet er det vigtigt, at jorden trykkes tilpas fast omkring rødderne således, at de har jordkontakt. Det rene sandjord er kun velegnet til Rosa pimpinellifolia, enkelte Gallica, og Rugosa roser, men ved at forbedre med noget lerjord kan man opnå fantastiske resultater.

Jeg glemmer aldrig en hæk af roser, der var plantet over en udgravning til en vandledning. I udgravningen var der fyldt op med sand og roserne stod virkelig godt lige til sandopfyldningen. På den anden side var de også flotte, men hvor grøften var gravet var der en markant misvækst. Problemet blev løst ved at grave lidt stiv lerjord ned omkring rødderne og det følgende år stod roserne alle som de skulle.

Den bedste jord er en god muldjord, men roser klarer sig dog normalt godt i lerjord. Den mest stive lerjord kan forbedres med sand og grov opkalket spagnum eller god omsat kompost. Når man planter roser er det meget vigtigt at følge gødningsanvisningen, for at opnå et godt resultat.

Planter man roser ved en mur anbefales det, at man lader rødderne vende væk fra muren. På denne måde er det nemmere for roserne at få vand når det regner.

   Lysforhold
   Vanding
   Gødning
   Beskæring
   Bladlus
   Svampesygdomme
   Roseflytning