Plantning
   Lysforhold
   Vanding
   Gødning
   Beskæring
   Bladlus
   Svampesygdomme

Svampesygdomme i roser drejer sig i hovedtræk om meldug, rust og stråleplet.

Selvom de udvikler sig forskelligt er der fællestræk. De formerer sig ved sporer, som er så små, at de findes svævende i luften over alt og de kan ikke holdes væk. Sporerne behøver fugt for at kunne spire på roserne.

Med et svækket immunforsvar er mennesker såvel som planter mindre modstandsdygtige overfor sygdomsangreb. Hvis roserne mistrives kan det have forskellige årsager. Det kan skyldes gødningsmangel eller, at man har undladt forårsbeskæringen. Ligeledes kan planternes naturlige forsvar svækkes når bladene er blevet holdt fugtige for længe ved anvendelse af vandspreder fremfor sivevandning.

Man vil heller ikke kunne få sunde og modstandsdygtige roser, hvis de står i for stærk træk eller, hvis de er plantet under store træer. I det hele taget kan vandmangel forårsage skader, der således kan gøre roserne mere udsatte. Endelig kan klimaet være ugunstigt et år med koldt og regnfuldt vejr som roser ikke trives særlig godt ved. Under sådanne forudsætninger er der ikke noget at sige til at de bliver angrebet.

Imidlertid er der nogle rosensorter, der er mere ømfindtlige end andre. Er man ikke samler skal man sørge for at undgå disse.

Et almindeligt regnvejr af en dags varighed gør normalt ingenting, men har vi regn tre dage i træk, eller bruger man vandspreder i forbindelse med efterfølgende dug og regnvejr, ja så er sporerne sikkert spiret og myceliet begyndt at vokse.

Heldigvis findes der sorter, som er så modstandsdygtige, at de kan undgå sygdommene, og rosenforædlere i hele verden forsøger at fremelske nye modstandsdygtige sorter. Man kan også beskytte rosen ved forebyggende svampesprøjtning. Det lyder måske ikke så rart, men så vidt man ved er det helt harmløse stoffer. I hvert tilfælde bliver over halvdelen af Danmarks kornmarker sprøjtet med tilsvarende midler, ja selv brødkorn som vi spiser.

Skulle der komme svampesygdom på dine roser sker det først langt hen på sæsonen, og jorden går ikke under af den grund. Det er bare naturen, der viser sig på en måde, som for os er ubelejligt. Ikke alle år er ens og måske bliver der ingen problemer næste år, men det kan også være, at det er en dårlig sort du har, som nemt kunne skiftes ud med en bedre.

   Roseflytning